Sol- och Vindautomatik från Somfy

Som tillval på 140kvadrats semi-standard markiser har du som kund möjlighet att välja till sol- och vindautomatik. Med sol- och vindautomatik anpassar sig markisen automatiskt efter de aktuella förutsättningarna.

Hur fungerar sol- och vindautomatik?

En markis med automatisk sol- och vindautomatik anpassar sig efter väderleken. När solen skiner fälls den ut och när solen slutar skina fälls den in. Om vinden blir för stark för markisen, fälls den in automatiskt, för att markisen inte ska gå sönder. Du kan även förprogrammera din favoritposition för markisen och den anpassar sig efter detta.

Sol- och vindautomatik

  • Lugn och ro när du är hemma och när du inte är hemma.
  • Ger dig en högre komfort.
  • Skyddar markisen från skador.
  • Solsensorn kör ut markisen/erna och håller uteplats och rum innanför svalt och skönt.

Du kan välja själv om du önskar ha solautomatiken igång eller ej. Detta sköter du lätt med din fjärrkontroll.

Funktioner med sol- och vindautomatik

För styrning av din framtida sol- och vindautomatik, se mer info om fjärrkontrollen Telis Soliris.

Solautomatik (Helautomatik)

När du använder dig av sol- och vindautomatik kommer din markis styras helt efter solen och när den skiner eller ej. Är solen ute åker markisen ut efter cirka två minuters solstrålar på sändaren.

Är det däremot tvärtom, en längre stund av moln eller kvällsmörker, åker markisen in efter 15-30 minuter.

Vindautomatiken ställer du också in själv. Skulle det blåsa mer än det bestämda värdet åker markisen in. Om det är sol ute och vinden avtar tar det ungefär 12 minuter innan markisen åker ut igen.

Så använder du solautomatiken

Vid läget solautomatik, också kallad helautomatik, styr väder och vind din markis helt och du styr därmed inget manuellt.

Så fungerar solautomatik

Vindautomatik (Halvautomatik)

Vindautomatiken anpassas efter en vindgivare. Denna känner av om vinden ökar och då åker markisen in i säkert läge och stannar där tills vinden avtar. Till skillnad från solfunktionen kan du styra din markis med fjärrkontrollen med denna funktion. Dock så styrs markisen automatiskt av vinden och åker in om det blåser för mycket.

Så fungerar vindautomatik

Vindautomatik använder du för att skydda din markis. Om vindhastigheten överstiger det valda värdet åker markisen in och spärras där tills vindhastigheten sjunker. När vindhastigheten sjunkit under det valda värder, kan du efter 30 sekunder fälla ut markisen igen.

Så använder du vindautomatiken

Vindautomatiken kommer att reglera din markis efter vind, men inte efter solen. Detta innebär att om du vill ha skydd mot solen, ställer du in detta med hjälp av fjärrkontrollen.

Manuell styrning

Om du vill styra din markis manuellt med din fjärrkontroll måste du slå av solautomatiken, vilket du lätt kan göra med din fjärrkontroll. Om solautomatiken är på, kommer nämligen markisen inte stanna i det läge du ställer in, utan istället anpassa sig efter solen.

Om du vill ha markisen ute även om solen är bakom moln eller har gått ner för kvällen är det bara att ändra läge till "vindautomatik/halvautomatik".

Mellanstopp - my-position

Ytterligare en smart funktion när du har en motor med sol- och vindautomatik är mellanstoppet ‘My-position’. Om du till exempel har ett utfall för att skugga din uteplats, men bara önskar skugga rummet innanför markisen med automatiken, är detta en mycket användbar funktion.

Så fungerar mellanstoppet my postion

Har du problem med sol- och vindautomatiken?

Vi har samlat några vanliga problem i en smidig felsökningsguide.

Läs om felsökning sol- och vindautomatik

Somfy - företaget bakom sol- och vindautomatiken

Företaget bakom vår sol- och vindautomatik heter Somfy. Det är ett franskt företag, som är mycket kunniga inom styrning av markiser.

Mer om Somfy som tillverkare