Sandatex markisväv

Här på 140kvadrat är markisväven från Sandatex - den största leverantören av markisväv i norden.

Sandatex

Sandatex solskydd - skandinavisk design och kvalitet

Beläget mitt i den svenska textilindustrins vagga, Borås, ligger det svenska solskyddsföretaget Sandatex. Där skapas inte bara markisvävar av högsta kvalitet utan många olika sorters solskydd.

Sandatex har arbetat med markisväv i över 30 år och är nordens ledande leverantör med leveranser till många av de främsta markistillverkarna i Sverige. Målet är att erbjuda kvalitetsmarkiser designade i Sverige anpassade efter de skandivaniska trenderna och klimatet.

Specialist på markisväv

Sandatex markisväv håller den allra högsta kvaliteten. Den är både smuts- och vattenavstötande och gjord av spinnfärgad akryl. Markisväven är designad av Sandatex egna designavdelning i Borås och tillverkad i Italien. Allt för att passa färger och mönster som är moderna i vår del av världen.

Nanoimpregnerad

Markisväv från Sandatex är impregnerad genom en avancerad nanoteknologi. Denna teknologi ger en skyddande hinna till markisen, för bästa vattentäthet och smutsavvisning.

Spinnfärgad akryl

Alla markisvävarna från Sandatex är tillverkade av spinnfärgad akryl. Att en väv är spinnfärgad innebär att färgen är tillsatt innan man har spunnit tråden. Detta gör att färgen finns hela tråden igenom och inte bara som ett skal. Sandatex själva beskriver detta som en morot och ett äpple. Den spinnfärgade akrylen är precis som en morot, färgad rakt igenom. Om väven däremot skulle färgats senare, skulle den vara som ett äpple, bara ha färg i skalet.

Att vävarna dessutom är skapade av akryl och inte polyester gör att den klarar det svenska klimatet så mycket bättre. Akrylvävar är uppskattade att vara 80 % mer vädertåliga än vävar gjorda av polyester.

Färgäkthet

Markisväv från Sandatex ligger högst på skalan i färgäkthet, med mellan 7-8 i betyg.

Hur mäter man färgäkthet?

Färgäkthet mäter man utifrån ett test där man ser över den kemiska stabiliteten hos pigmentet eller färgämnet i markisväven. I detta test tar man två identiska prover av färgämne eller pigment. Under det tre månader långa testet är ett prov placerat i mörker och den andra är placerat i solljus. Därefter jämför man färgernas beständighet och ger de ett betyg mellan 0-8. Lägsta betyg, 0, innebär en dålig färgäkthet medan ett betyg på 8 innebär att man i princip inte ser någon skillnad på de olika proverna.