Praktiska solskydd till ditt hem

Rätt solskydd ger dig perfekt solavskärmning, vare sig på insidan eller utsidan. Njut av behagligt klimat inomhus såväl som utomhus!

Solskydd för alla smaker

Variationen av typer av solskydd är stor. Du har säkert redan funderat över vilket solskydd som just du är på jakt efter just nu. Det kan ändå vara bra att känna till fördelarna med solskydd inomhus respektive utomhus. Både solskydd inomhus och utomhus kan ge dig fördelar så som:

 • Solavskärmning
  Upplev solen måttligt, på dina villkor.
 • Värmeskydd
  Få behagligare och energisnålare klimat inomhus och utomhus.
 • Insynsskydd
  Slipp insyn i trädgården eller kanske i sovrummet.
 • Blänkskydd
  Använd datorn eller se på film obehindrat, oberoende plats i huset.

Inomhus eller utomhus?

Att skaffa solskydd inomhus eller utomhus har sina specifika fördelar:

Solskydd utomhus, såsom olika typer av markiser, kan ge dig extra uterum, vindskydd eller skydda dina fönsterrutor mot smuts.

Solskydd inomhus, såsom olika typer av persienner och gardiner, kan ge dig läckra insyns- och ljusskydd, även på högre våningsplan.

Olika typer av inomhus- och utomhussolskydd har, även de, sina egna fördelar:

Utomhus

Terrassmarkiser

En terrassmarkiser sitter på fasaden och kan fällas ut för att skydda uteplatsen och/eller rummet innanför mot solljus. Med en terrassmarkis ökar användningen av uteplatsen.

Se våra terrassmarkiser här!

Fönstermarkiser

Fönstermarkiser skyddar mot solljus och värme inne i huset. Fönstermarkisen sitter utanför fönstret och ser till att solljuset stoppas innan det når fönstret. Varianter på fönstermarkis är korgmarkis och vertikalmarkis.

Se våra fönstermarkiser här!

Takmarkiser

Takmarkiser används främst till att skydda uterum från att bli överhettade. Genom att fälla ut takmarkisen, skyddas glasfönstren från sol. Namnet takmarkis använd ibland även för terrasstak eller pergolamarkiser, som är en typ av markis som utgör ett utfällbart tak i en fast ställning.

Solsegel

Solsegel är ett solskydd som spänns upp över en yta, för att ge solskydd. Det påminner således just om ett segel. Det är mycket vindtåligt, men finns även i inrullningsbar variant, så den kan rullas in vid hård blåst.

Parasoller

Parasollet är för många det mest klassiska solskyddet. Alla har någon gång suttit under ett parasoll. Det är flyttbart och man kan på så vis anpassa var den ganska begränsade skuggytan hamnar.

Markisväv

Markisväv passar naturligtvis bra till markiser, men kan även användas exempelvis till balkongskydd. Markisväv är helt enkelt ett mycket tåligt tyg, med god färgbeständighet, som tål att vara ute.

Inomhus

Lamellgardiner

Lamellgardiner erbjuder skugga och insynsskydd, men ger samtidigt ett luftigt intryck. Lamellerna som utgör lamellgardinen, kan antingen samlas ihop på kanten eller täcka fönstret. De kan vinklas för önskat insläpp av ljus.

Se våra Lamellgardiner här!

Plisségardiner

Plisségardiner är en veckad gardin, som kan täcka hela fönstret, men också vevas upp till önskad höjd. De finns i en mängd olika färger och erbjuder en snygg inredningsdetalj. Det finns i både transparenta och mörkläggande vävar

Se våra Plisségardiner här!

Duettegardiner

Duettegardiner påminner om plisségardiner, men är dubbla. Luftkanalerna, som bildas mellan väven, ger en isolerande effekt, och erbjuder på så vis en möjlighet att spara energi.

Se våra Duettegardiner här!

Persienner

Persienner består av tunna långa skivor, som kan fällas ned för fönstret och vinklas, för att skydda mot insyn och solljus. Idag finns många riktigt snygga persienner, i exempelvis trä och aluminium, som kan utgöra en läcker inredningsdetalj.

Se våra Aluminiumpersienner här! Se våra Träpersienner här!

Panelgardiner

En panelgardin består av ett tygstycke, som spänns ut med hjälp av en speciell fästanordning upptill och en metallstav nedtill. Ofta används flera olika panellängder vid samma fönster, exempelvis flera olika färgnyanser eller några enfärgade ihop med någon mönstrad.

Rullgardiner

Rullgardiner används främst för effektiv mörkläggning av rum. Rullgardinen dras ned, när det är dags att sova och hjälper oss till god sömn under ljusa sommarnätter.

Gardiner

Gardiner finns i en mängd olika former, färger och mönster. Till viss del skyddar de mot solljus, men de är mer av en inredningsdetalj. Tyget hjälper också till att minska risken för eko i rummet.